Partiscum Mobil Planetárium

Építsd meg a Naprendszert - Különdíj 8.

Minden, a pályázaton részt vett, díjazásban nem részesült intézményt 10%-os kedvezménnyel jutalmazunk, amelyet a 2017. március 1-ig megrendelt planetáriumi előadások nettó végösszegéből (útiköltséget kivéve) biztosítunk Lázár Ervin Általános Iskola, Budapest


Budapest-Óbudai
Nagy László Általános Iskola


A tanár néni az iskolában mutatta, hogy van egy Naprendszer pályázat, kellene rajta indulni.
Mivel szakács szeretnék lenni felnőtt koromban, mindenkép valami „ehető” alkotáson járt az eszem. De a Naprendszer bolygói között olyan nagy a méretbeli különbség, hogy nehéz lenne süteményből ezeket a gömböket előállítani. Így maradt a természetes zöldség és gyümölcs.
Szeptember van, még lehet kapni görögdinnyét, így ehhez igazítottam a többi égitest méretét. Ki kellett kalkulálni a Nap és az összes bolygó átmérőjét.
Ezután ki kellett választani a megfelelő méretű zöldségeket ill. gyümölcsöket hozzá. Szóltam egyik osztálytársamnak, hogy ő is segítsen, és a tanár nénivel hárman elmentünk Óbudán a piacra. Minden gömbölyű gyümölcsöt megvizsgáltunk, amit csak láttunk. Amikor kértünk egy 8 cm átmérőjű barackot, nagyon furcsán nézett ránk az eladó. Jobbnak láttuk, ha olyan pulthoz megyünk, ahol mi magunk válogathatunk. De még így is mérgesen néztek ránk, amikor nekiálltunk tolómérővel  méregetni a szőlőszemeket. Meg is találtuk a megfelelőt a Vénuszhoz és a Földhöz. De nem illik 2 szem szőlőt megvenni, így megvásároltuk az egész fürtöt. Sárgadinnyét sokáig kellett válogatnunk. Mindegyik túl kicsi volt, és nekünk 18.5 cm-es kellett. Megvettük a piacon található legeslegnagyobbat.

A Marshoz ribizli lett volna az ideális, de az már leérett, ezért gránátalmát vettünk. Délután nekiálltunk összeilleszteni a Naprendszert. Amikor felbontottuk, kiderült, hogy a gránátalma magvai se nem pirosak, se nem gömbölyűek, és messze vannak az 1 cm átmérőtől.
 A piac már bezárt, mit volt mit tenni, irány a CBA. Oda nem vittünk tolómérőt, ezért mindent megvettünk, ami kicsi volt piros és gömbölyű. A fagyasztott ribizlit nem tudtuk lemérni, ezért vettünk biztonság kedvéért meggyet is. A retek túl nagynak tűnt, de biztos ami biztos, vittünk abból is az iskolába. Így elkezdhettük felsorakoztatni a fényképezéshez a Naprendszer tagjait.
A tanár néni divatos ruhája nagyon jó hátteret szolgáltatott a bolygóknak.

NAP: A piaci zöldséges stand napernyője. Átmérője kb. 220 cm. A virágárus ernyője ráadásul sárga volt, így azt neveztük ki Napnak.

MERKÚR: Fagyasztott zöldborsóból készült. Átmérője 0.78 cm.
VÉNUSZ: Fehér szőlőszem, majdnem 2 cm-es.
 Átmérője: 1.93 cm
FÖLD: Mivel ő a kékbolygó, ezért kékszőlőből készült. Persze nem olyan árnyalatú, mint a tengerek, de olyan szőlő nincs a világon. Legfeljebb fotoshoppal. Csak egy icipicit nagyobb a Vénusznál.

MARS: A vörös bolygóhoz fagyasztott ribizlit választottunk, nagyjából 1 cm-es átmérővel. (1.08 cm)
KISBOLYGÓÖV: Ehhez némi kristálycukrot és mákot szórtunk ki.

JUPITER: A Naprendszer legnagyobb bolygójának nehéz volt valamilyen méretarányos gyümölcsöt keríteni. Csak a dinnye elég nagy ehhez, vagy késő ősszel a sütőtök.
Megfaragtuk a csíkos görögdinnyét, csináltunk rá vörös foltot is. Erre a piros-bélű görögdinnye kiválóan alkalmas.
Átmérője: 22,3 cm
SZATURNUSZ: Arany kartonpapírból vágtuk ki a gyűrűjét (sajnos nem volt ezüst) Ezután bekentük ragasztóval, és rászórtunk kör alakban mákot, majd a világosabb gyűrűkhöz kristálycukrot. Jó nagy rendetlenséget csináltunk vele. A munka folytatása előtt muszáj volt összesöprögetni.


URÁNUSZ, 8. 9 cm átmérőjű nagy alma. Sajnos a zöldalma kicsi volt, pedig jobb lett volna a kék Uránuszhoz. A megfelelő méretű almának piros-sárga a színe, olyan türkiszkék gyümölcsöt, mint az Uránusz úgysem találtunk volna. Az oldalára fordítottuk, és úgy fényképeztük le, mivel úgy kering a Nap körül.

NEPTUNUSZ : 7.86 cm átmérőjű nagy barack. Sajnos kék barack nem létezik, így nem tudtuk utánozni a Neptunusz színét.

ÜSTÖKÖSÖK: Ők is a Naprendszer tagjai. Ezeket a mi modellünkben zöldhagyma szimbolizálja. Sajnos ez nem méretarányos, de pár mm-es hagyma csíra nem mutatna jól a fényképeken.Térkép
Kiszámoltuk, hogy a bolygók ebben a méretarányban milyen messze lennének a Naptól. A bolygók képzeletbeli pályáján kijelöltünk egy pontot.
A következő adatokat kaptuk:
Nap: Óbudai Piac
Merkúr: Pizza Paradicsom (III. Vörösvári út 13.)
Vénusz: MCDonald’s (III. Vörösvári út 54.)
Föld: Az iskola, ahová járunk Óbudai Nagy László Isk. Zápor u. 90.
Mars: III. Flórián tér aluljáró
Jupiter: Polaris Csillagvizsgáló III. Laborc. u. 2.c
Szaturnusz: Margitszigeti Kisállatkert
Uránusz: XIV. Városligeti tó
Neptunusz: XIV. Puskás Ferenc StadionBudapesti Gazdasági Szakképzési Centrum
Csete Balázs Szakközépiskolája


Bocskai István Általános Iskola és AMI Hajdúnánás

Miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium és KollégiumHamvas Béla Gimnázium
OroszlányOroszlányi József Attila Általános Iskola
Pécsi Koch Valéria Általános Iskola


Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium

http://www.tavcso-mikroszkop.hu/


mcse.hu