Partiscum Mobil Planetárium

Műsorok

A Partiscum Mobil Planetárium műsorai

Planetáriumi műsoraink során – azok hosszától függően – több filmet is láthatnak az érdeklődők. Egyes műsorok angol nyelven is elérhetők.

Élet a Naprendszerben.... és azon túl

Az élet a Földön képes szinte bárhol megvetni a lábát... és évmilliárdok hosszú során át fejlődött.
    De kialakulhatott-e más bolygókon, holdakon a Naprendszeren belül....
és azon túl?
Időtartam: 17 perc 
Korosztály:általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt
Napszúrás

A Nap... egy, a Tejút, a mi galaxisunk 300 milliárd csillaga közül... Nincs közel a Tejútrendszer középpontjához... Nem a legnagyobb vagy épp a legkisebb, a legfényesebb, a legforróbb vagy a leghidegebb... És nem is az egyetlen csillag, amelynek bolygói vannak.

Űrbéli szomszédságunkban minden tizennegyedik ugyanolyan sárga csillag, mint a mi Napunk... Szóval egyáltalán nem különleges, kivéve egy dologban: az egyetlen csillag, amiről tudjuk, hogy hozzájárult az élet kialakulásához.
     A Nap, a mi csillagunk. Nélküle a Föld hideg és sötét lenne... Nem lenne időjárásunk... Élet... Igazából Föld se létezne nélküle.
     Az élet hajnalától kezdve a Nap jótékonyan adja fényét, melegét és energiáját. De most, hogy egyre többet tudunk meg róla, rájöttünk, hogy sokkal veszélyesebb, mint ahogyan elődeink azt gondolták...

Időtartam: 29 perc 
Korosztály:általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőttA Hubble

A Hubble Űrteleszkóp….. Egy, a valaha fellőtt leghíresebb űreszközök közül. Mégis 20 évig szerves része volt az Univerzum megértését célzó kutatásoknak. Bár a Hubble 1990-es fellövésekor hamar egyértelművé vált, hogy baj van az új teleszkóppal. Jeff Hoffman, asztronauta és az MIT professzora személyes tapasztalattal rendelkezik a teleszkóp hibás optikájával kapcsolatban...

Időtartam: 10 perc 
Korosztály:általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőttVisszatérés a Holdra – KATT a részletekhez IDE <<<<

Még ebben az évtizedben embert küldünk a Holdra – jelentette ki 1961 májusában Kennedy elnök az amerikai kongresszus előtt, elindítva a szovjet-amerikai űrverseny újabb, és persze rögtön legfontosabbnak kikiáltott fejezetét.

Időtartam: 23 perc
Korosztály:
általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt


A műsor a Google Lunar XPRIZE  jóvoltából és külön engedélyével jött létre.


Utazás a Naprendszerben – KATT a részletekhez IDE <<<<


A bemutató során valósághű felvételek segítségével elevenednek meg a Naprendszerben található bolygók, holdak, kisbolygók. Megismerjük az égitestek fontosabb adatait, keletkezésüket, méreteiket, sőt néhány bolygó felszínére le is szállunk.Időtartam:  15 perc
Korosztály: általános iskola 4-8. osztály, középiskola, felnőtt


Legyél Te is űrhajós! – KATT a részletekhez IDE <<<<

Óvodások és kisiskolások űrhajóskiképzése... ismerd meg az űrhajókat, a bolygókat. Átélheted a kilövés izgalmát, a képzelet hajtómű segítségével végiglátogathatod a Naprendszert, sőt még a régmúlt dinoszauruszai is megelevenednek.

Időtartam:  25 perc  + 10 perc élőszavas bemutató 
Korosztály: 
nagycsoportos óvodás, általános iskola 1-4. osztály


Utazás a Tejút középpontjába – KATT a részletekhez IDE <<<<

Mi található a Galaxisunk, a Tejút szívében? Húsz éve kutatják az ESO Nagyon Nagy Teleszkópja és a Keck teleszkópok a galaxisunk közepét: több mint száz csillag mozgását figyelik és felfedeztek egy láthatatlan objektumot is a középpontban - egy szupermasszív, gigantikus fekete lyukat!!

Időtartam:  7 perc
Korosztály: általános iskola 7-8. osztály, középiskola, felnőtt

A műsor az ESO, az Európai Déli Obszervatórium  jóvoltából jött létre A Földtől az Univerzumig – KATT a részletekhez IDE <<<< 

Az éjszakai égbolt egyszerre gyönyörű és misztikus, mesék és ősi mítoszok tárgya és félelme, amióta csak emberek léteznek. A vágy, hogy megértsük az Univerzumot lehet az emberiség legrégebbi intellektuális kihívása.


Időtartam:  31 perc
Korosztály: általános iskola 7-8. osztály, középiskola, felnőtt

A műsor az ESO, az Európai Déli Obszervatórium  jóvoltából jött létre


Kozmikus hajótöröttek

Vannak olyan helyek, ahol az éjszakai égbolton nincsenek csillagképek....
...nincs Orion, Nagy Göncöl, csak néhány magányos, messzi csillag és halvány kísérteties foltok...
....a legtöbb csillag a galaxisok határain belül éli életét, egy hatalmas galaktikus család tagjaként, együtt utazva testvéreikkel....
....de néhányan a galaxisok közti ürességben egyedül sodródnak....
Ők a kozmikus hajótöröttek


Időtartam:  29 perc
Korosztály: középiskola, felnőtt

A műsor az Ward Beecher Planetarium  jóvoltából jött létre
A forró és energikus Univerzum

Az Univerzum mindig is a végső határa volt az emberek tudás utáni vágyának.
Az emberiség története során állandóan az eget kémlelte, hogy megértse a bolygónk határain túl elterülő kozmoszt. Mára ez a törekvés jelentős eredményt hozott.
Már tudjuk, hogy a napunk csak egy átlagos csillag, ami nem sokban különbözik az éjszakai égbolton látható többi apró fényponttól. Felfedeztük Naprendszerünk bolygóit és a rajtuk uralkodó viszonyokat. Aszteroidákat és üstökösöket tanulmányoztunk és már tudjuk, hogy milyen szerepük volt a bolygók formálásában...
     Ez a kaland egy hatalmas utazás a tudás felé, amely megdönt minden babonát és meghatározza az emberiség eredetét.

A műsor az Európai Unió támogatásával, valamint az ESO, az Európai Déli Obszervatórium  jóvoltából jött létre

Időtartam:  29 perc
Korosztály: általános iskola 7-8. osztály, középiskola, felnőttHihetetlen Nap

A Nap másodpercenként több energiát bocsát ki magából, mint amennyi energiát a Földön egy év alatt elhasználunk. Honnan jön ez a hatalmas energia? És hogyan működik ez a csillag, a Nap?
Az éjszakai égbolt kémlelése a napfelkeltével véget ér. De vajon ilyenkor a csillagászok aludni mennek? Persze, hogy nem! Ilyenkor veszik elő a napvizsgáló teleszkópjaikat. A legnagyobb ilyen teleszkópok olyan helyeken találhatóak, ahol az ég tiszta, a levegő nyugodt és az időjárás is kedvező az év nagy részében.

A műsor Brnói Planetárium jóvoltából jött létre


Időtartam:  11 perc
Korosztály: általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt
CASSINI – A Nagy Finálé ...hamarosan műsoron...

Amikor a Cassini űrszonda 1997. október 15-én elindult, a nagyszabású programtól sokat várt a tudományos világ. Bár a projekt nem volt zökkenőmentes, az űreszköz így is rengeteg értékes információt gyűjtött Naprendszerünkről, a Szaturnuszról és holdjairól.

A Nagy Finálé

Közel 20 évvel indulása után eljött az idő, hogy a Cassini belevágjon utolsó kalandjába. A Nagy Finálénak nevezett küldetés során, 2017 áprilisának vége és szeptembere közt az űreszköz fokozatosan közeledik a Szaturnusz felé. Az elkövetkező 22 hét alatt a Cassini szédítő gyorsasággal fog körözni a bolygó és gyűrűi közt.
     Az út végét a tervek szerint 2017. szeptember 15. jelenti majd, amikor a szonda meteorként fog elégni a Szaturnusz atmoszférájában. A Cassini még utolsó küldetésével is értékes információkat szolgáltat majd, a gyűrűkön keresztülhaladva a bolygó gravitációs és mágneses teréről, illetve a gyűrűk anyagáról fog adatokat gyűjteni.


Időtartam: 20 perc 
Korosztály: általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt