Partiscum Mobil Planetárium

Műsoraink - Visszatérés a Holdra


Még ebben az évtizedben embert küldünk a Holdra – jelentette ki 1961 májusában Kennedy elnök az amerikai kongresszus előtt, elindítva a szovjet-amerikai űrverseny újabb, és persze rögtön legfontosabbnak kikiáltott fejezetét.

VISSZA A MŰSOROKHOZ >>>>

Időtartam:  23 perc 
Korosztály: 
általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt

A műsor a Google Lunar XPRIZE  jóvoltából és külön engedélyével jött létre.

Nyolc évvel és 25 milliárd dollárral később (mai értéken ennek nagyjából a hatszorosa) Neil Armstrong elmondta híres egysorosát, aztán az Apollo-programban még öt alkalommal lépett ember a Hold felszínére, és ezzel úgy tűnt, az emberiség le is tudta a Hold-utazást.
     Az űrkutatás más irányok felé fordult, és közel fél évszázad kellett, hogy újra bolygóközi utazásokat kezdjenek el tervezgetni a tudósok és a politikusok. Hat alkalommal járt ember a Holdon, aztán azóta mintha senkit nem érdekelne a dolog. Se pénz, se motiváció nincs az Apollo-program megismétlésére vagy túlszárnyalására. Legalábbis 35 évig nem volt, de aztán az amerikai Vision for Space Exploration program meghirdetésekor hirtelen mindenkinek megjött a kedve az új holdraszálláshoz. Kínaiak és amerikaiak versengenek azon, ki ér oda előbb, nyomukban India, az oroszok, a japánok, és az EU közös űrhivatala, az ESA.

A Partiscum Mobil Planetárium bemutatja

Visszatérés a Holdra
Google Lunar X Prize

A Google Lunar X Prize nevű versenyén 30 millió dollár a tét; ezt az kapja meg, aki először juttat fel egy automata járművet a Holdra, ami legalább 500 métert képes mozogni, és fényképeket hazaküldeni a Földre. A Google 2012 és 2014 közé várja az első sikeres próbálkozót – és ha ez megvan, a magáncégeknek is az ember Holdra juttatása lesz a következő cél.
     Ha egyszer újra felmegyünk, most már ott is maradunk – legalábbis a tervek most az Apollo-programmal ellentétben túlmutatnak azon, hogy megmutassuk, képesek vagyunk eljutni a Holdig. A Hold-utazás egyrészt tanulóút lehet a 2030-as évekre tervezett Mars-expedíciókhoz, másrészt az első lépése lehet a Holdon levő állandó bázis felépítésének.