Partiscum Mobil Planetárium

Műsoraink - Utazás a Naprendszerben


A bemutató során valósághű felvételek segítségével elevenednek meg a Naprendszerben található bolygók, holdak, kisbolygók. Megismerjük az égitestek fontosabb adatait, keletkezésüket, méreteiket, sőt néhány bolygó felszínére le is szállunk.

VISSZA A MŰSOROKHOZ >>>>

Időtartam:  15 perc  + 25 perc élőszavas bemutató
Korosztály: 
általános iskola 4-8. osztály, középiskola, felnőtt

Az előadás során egy teljes kupolás film után élőszavas planetáriumi bemutató keretében megtudhatják, milyen szabad szemmel észlelhető objektumok, bolygók, galaxisok, csillag-ködök láthatók az égbolton.
A magyarázó szöveg alkalmazkodik az életkori sajátosságokhoz (nagycsoportos óvodás, 1-3. osztály, 4-5. osztály, 6-8. osztály, középiskola)

A Partiscum Mobil Planetárium bemutatja

Utazás a Naprendszerben

   

A Naprendszer

Bolygónknak, a Földnek otthont adó Naprendszerünk középpontjában a Nap található. Csillagunk gravitációs térrészén belüli objektumok és kölcsönhatások összessége jelenti a Naprendszert. Központi csillagunk hozzávetőleg 4,6 milliárd évvel ezelőtt alakult ki egy hatalmas gázfelhő gravitációs összehúzódása nyomán.
     Nem sokkal később, már 4,567 milliárd évvel ezelőtt a csillagkeletkezésnél visszamaradt, a Nap egyenlítői síkjában lapos korongba rendeződött anyagból, a protoplanetáris korongból kialakultak az első kisbolygók, majd bolygók. A belső Naprendszerben négy kőzetbolygó (a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars), a külső Naprendszerben négy óriásbolygó (a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz) és az öt törpebolygó (Ceres, Pluto, Haumea, Makemake, Eris) alakult ki. A kőzetbolygók kérge szilikátos, a gázbolygók viszonylag kis szilárd magját hatalmas hidrogén–hélium légkör veszi körül, a törpebolygók összetétele jeges kőzet.