Partiscum Mobil Planetárium

Elkezdődött a szegedi elfeledett napóra felújítása

A napóra a tisztítás előtt
A IX. Napórás találkozó szegedi eseménye során felfedezett napóra felújítását a Partiscum Csillagászati Egyesület vállalta magára. A kora őszi napsütésben elkezdődött a munka.
Dózsa parasztjai hajdan kaszával-kapával-vasvillával indultak neki a történelemnek, és vezetőjük tüzes trónon végezte, egyesületünk viszont a langyosan sütő, őszi napsütésben kezdett neki a napóra felújításának kapával, seprűvel és egy ideiglenes árnyékvetővel felszerelkezve.

Egy váratlan segítő és a korabeli szemtanúk

A helyszínre érve dokumentáltuk a jelenlegi állapotot. A napóra számlapjának szélét a környező fű (gaz) elkezdte benőni, az árnyékvető csonkja még jól látható. Meglepő segítségként a helyszínen a Délmagyarország tudósítóival találkoztunk. A fotóriporter, Karnok Csaba rögvest kapát ragadott, és elkezdte kiszabadítani a szerkezet szélét. Így már egy önkéntessel gyarapodott is kis csapatunk!
A munkálatok közben két, közelben lakó, idősebb úr érdeklődéssel fordult hozzánk. Egyikük a napóra „pusztulása” után költözött a közeli panellakásba, a másikuk viszont még emlékezett arra, hogy „működött az óra”. Mindketten elismerésüket fejezték ki munkánk láttán, sőt megígérték, ha csak tehetik, odafigyelnek majd a felújított szerkezetre.
Megpróbáljuk felkeresni a Szegedi Vas- és Fémöntödét is, ahol  hajdan a fémmunkák elkészültek, illetve várjuk azok jelentkezését, akik még emlékeznek az avatásra, esetleg fényképekkel is rendelkeznek az eseményről. Ennek érdekében szórólapokat is eljuttatunk majd a környéken lakókhoz.Gondos tájolás, elveszett számok

A megtisztítást követően egy ideiglenes árnyékvetővel ellenőriztük a napóra „működését”, melyet összevetettünk az időegyenleti grafikonnal is. A képeket pontban déli 12 órakor készítettük, melyek azt mutatták, hogy bizony pontosan „jár az óra”.
A napóra, ami még az űrből is látszik: a Google Maps képén jól kivehető a számlap 3x3 méteres négyzete
A számlap tájolásának ellenőrzése is a kívánt eredményt mutatta. A letakarítás után tűntek fel a kétóránkénti arab számok nyomai, illetve a valamikori festés maradványa. Valószínűleg az egész és fél órákat jelző vonalak sávja vörös, míg a számlap sárga színű lehetett. Egyéb feliratot nem találtunk, bár az árnyékvető déli végénél mintha betűk lenyomatai tűnnének ki a betonból, bár ez ma már igen nehezen látszik.
Az elveszett számok nyomai


Sakkasztal és iránytű

„Iránytűasztal”
A korabeli panel-tájépítészet szokásos elemei a betonból kiöntött, kétszínű padlóburkolóval borított sakkasztalok voltak. Azt ugyan nem mutatta ki egyetlen statisztika sem, hogy hányan vehettek részt egy-egy partiban, azonban itt egy érdekességre is rábukkanhattunk. Az egyik asztalon valóban a sakkjáték táblája van kirakva, azonban a másikon – igaz a kivitelezést végző szaki bájos kanyarjával fűszerezve – egy iránytű rajzolódik ki. Az „ÉSZAK” felirat, valamint a keleti irányt jelző „K” betű még megvan, de a nyugati részt már a gondos kezek elbontották, a déli irány valószínűleg nem is volt jelölve. A harmadik betonasztal felülete azonban teljesen üres.

Hogyan tovább – tervezés

Jelenleg Marton Géza, az MCSE Napóra Szakcsoport vezetőjének és Keszthelyi Sándor bevonásával az árnyékvető pontos méretezése folyik. Modern korunk zajos és pajkos ifjúsága miatt valószínűleg nem az eredeti megoldást fogjuk majd választani. A 46,3 fokban a pólusra mutató árnyékvető nem igazán „vandálbiztos”, a háromszög alakú lemez viszont drága és nehézkes. A kettő ötvözéseként az árnyékvetőt az aljzathoz egy talpon keresztül lemezekkel csavarozzuk fel, majd „félúton” egy függőleges merevítést alkalmazunk, így csökkentve a szerkezet rongálhatóságát. Bár sajnos ezt már tudjuk:
„Csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség.
De a világegyetemben nem vagyok olyan biztos.”

Albert Einstein
Szükséges még a kétóránkénti órabeosztás mutató arab számok legyártása, és megfelelő rögzítése olyan anyagból és módon, hogy az ne keltse fel „gyűjtögető” honfitársaink érdeklődését. Az időegyenlet grafikonját következő látogatásunkkor leszereljük, majd polírozás és újrafestés után ismét felerősítjük majd a beton talapzatra. A későbbiekben erre a lemezre – vagy egy külön táblára – szeretnénk felgravírozni a közreműködő szervezetek és az esetleges adakozó nevét is, a felújítás és az „újraavatás” időpontját is.

Szeretnénk néhány feliratot is elhelyezni a felújított napóra környezetében, esetleg a számlapon. Egyik ötletünkhöz kérnénk a hozzáértőktől egy szakszerű latin fordítást is:

Ne lopd el az időt

szabad fordításunkban: Non furtum tempus

Új felület, festés és minipark

Az óravonalakat mindenképpen fel kell majd polírozni. A számlat beton felületét – melyen az idő és a fagy is nyomot hagyott – be kell majd vonni egy új kopóréteggel. Itt elképzelésünk szerint a műkő jöhet szóba az eredeti festés szerinti színnel: a számlap sárga, a keret vörös.
Az eredeti árnyékvető maradványait kivéssük, a helyét feltöltjük úgy, hogy az új pálca már biztosabban álljon.
A napóra környezetét is rendbe szeretnénk tenni. A számlap körül egy méteres sávban gaztalanítást végzünk, majd a megfelelő mélységű „tükör” kiásása után, geotextil leterítését követően fehér zúzöttkő keretet kap a szerkezet.
Fel szeretnénk újítani mindkét „sakkasztalt”, különös tekintettel az iránytűre. A mintázat nélküli, csupasz asztalon pedig egy újabb napórát is felállítanánk, függőleges árnyékvetővel.

Az avatás

A felújított napóra „újraavatójára” terveink szerint 2014. március 20-án, déli 12 órakor, a tavaszi napéjegyenlőségkor kerül majd sor. Az időjárás függvényében távcsöves Nap-bemutatással és egy kis csillagászati vendégasztallal fogjuk majd várni a környék, a város lakóit, illetve mindenkit, aki a csillagászatot és napórákat kedveli.

katt a képre

Segítség!!! – pénz, paripa, fegyver

Természetesen minden munkát a lehetőségeinkhez mérten saját erővel és eszközökkel fogunk majd megoldani. Azonban szívesen látjuk azokat, akik a fizikai munkában – ásás, lapátolás, betonöntés –, valamint a szakipari munkákban – műkő öntése, betonozás, hegesztés, polírozás, festés – segítségünkre lehetnek. Az időpontokat majd az egyesület Facebook oldalán tesszük közzé.
Mindennemű anyagi segítséget is szívesen fogadunk, mivel sajnos a szükséges anyagok bizony pénzbe kerülnek. Előzetes kalkulációnk szerint mintegy 30 ezer forintot kellett volna ráfordítanunk, de a hiányzó számok pótlása, a tartósabb műkő felület kialakítása, és a környék rendbetétele legalább a duplájába fog kerülni. Természetesen felkeressük a helyi önkormányzati képviselőket és szakípari cégek segítségét is kérni fogjuk.