Partiscum Mobil Planetárium

Űrutazás az Agórában – Kutatók Éjszakája Szegeden

Nagy sikert aratott az idei Kutatók Éjszakáján a Partiscum Csillagászati Egyesület mobilplanetáriuma a Szent-Györgyi Albert Agórában. Közel 300-an vettek részt egy utazáson a Naprendszerben.
Már este 6 órakor, az első előadás előtt rengetegen gyűltek össze a Szent-Györgyi Albert Agóra földszinti Dísztermében, ahol a Partiscum Planetárium egész este várta a látogatókat. Az összes előadás teltházas volt, így egyszerre közel 40 ember élvezhette a látványt és tanulhatott könnyedén a Naprendszer születéséről, a bolygóiról.

Építs Naprendszert!

Amíg bent az előadások folytak, addig a bejárat előtt kvízkérdésekkel és egy kis játékkal kedveskedtek a várakozó gyermekeknek, ahol a helyesen megválaszolt kérdésekért „meteorit” cukorka járt a kis űrkutatóknak.
A feladatok között szerepelt a bolygók helyes sorrendbe rakása mellett a legnagyobb bolygó megnevezése a Naprendszerben, és olyan becsapós kérdések is, mint „Hogy hívják a Föld holdját?”, melyre a válasz természetesen a Hold volt. Egy kislány a kérdésre, hogy „Mi a bolygó neve, ahol mi lakunk?”, azt a választ adta, hogy „Magyar”. Persze a bátorságért neki is járt a cukorka.
„Meglepődtem, hogy milyen sok gyerek ismeri a bolygókat és az űrkutatásban is tájékozottak” – mondta el Illés Réka, aki kint várta a gyermekeket a feladatokkal. „Korábban sajnos azt tapasztaltam, hogy sok felnőtt és még több gyerek, mikor meghallotta, hogy csillagászatról szól, sarkon fordult és nem is érdekelte tovább a nagy, fekete kupola. Ezen az estén viszont tényleg kis tudósok jöttek felfedezni a Naprendszert. Volt, aki további kérdéseket ajánlott és csak úgy áradt belőle az okosság, hála annak, hogy kisebb korában sok ilyen témájú gyerekkönyvet olvasott és filmet is nézett a csillagászattal kapcsolatban. Bár alapvetően a humán- és társadalomtudományokban érzem magam otthon, úgy gondolom, jó, ha valakinek van egy általános tudása minden szakterületről. Szerintem nem ciki tudni, hogy hány bolygó van a Naprendszerben és azt, hogy ki és mikor járt először az űrben vagy a Holdon.”

Planetáriumot az iskolába!

És valóban, az Agóra Dísztermében nyüzsögtek az érdeklődő gyerekek. Az előadás nagy sikert aratott, még három pótelőadást is be kellett iktatni azért, hogy mindenki be tudjon jutni a planetárium kupolájába.
„A planetárium és a vetítőrendszer is saját fejlesztésű” – árulta el Illés Tibor, az egyesület elnöke. „Az este folyamán a kupola teljes férőhelykapacitását kihasználtuk.”
A Partiscum Planetárium az iskolák számára is készült azért, hogy az órák keretébe beillesztve, könnyebben ismerkedhessenek meg a tanulók a csillagászattal. Természetismeret, fizika, matematika és földrajz órán is hasznosítani tudják az így megszerzett tudást. Míg rendezvényekre kitelepülve 25 percesek az előadások, addig az iskolákba kivonulva egy egész tanítási órát, 45 percet átfogva kerül bemutatásra ez az érdekes természettudományi ág. Ennek a programnak is része a filmvetítés, utána viszont már egy bővebb magyarázatot is kapnak a diákok.