Partiscum Mobil Planetárium

Vénusz-átvonulás bemutatója Szegeden

Minden a Vénuszról szólt

Június 5-én Szegeden, az átvonulás előestéjén a szegedi Százszorszép Gyermekházba mintegy 30-an jöttek el, ahol az eseményről illetve magáról a Vénuszról tartottunk 2 órás ingyenes előadást.a Partiscum Csillagászati Egyesület szervezésében.

A Vénusz-átvonulás bemutatóra készülve ezt követően este gépkocsiba pakoltuk a távcsöveket és kiegészítőket és éjfélig beszélgettünk, latolgattuk a reggeli időjárási esélyeinket. Másnap hajnalban már 4 órakor felkeltünk és magunkhoz térve a "hosszú" alvás után elindultunk a meghirdetett észlelőhelyre.
Sajnos az esemény elejét a teljes égboltot borító szürke felhők miatt nem sikerült észlelnünk, azonban már ekkor is jónéhány érdeklődő kitartott mellettünk. Mire a Nap előbukkant a felhők közül, több mint 15-en láthatták a Vénusz apró fekete pöttyét a napfoltokkal tarkított központi csillagunk előtt. A napfény kicsalogatta az embereket a repülőtér mellé, így az esemény végére közel 30-an állták körül távcsöveinket. Többen saját fényképezőgépükkel, mobiltelefonjukkal próbálták az okulárokon keresztül megörökíteni az eseményt. Előkerült néhány hegesztőüveg is, sőt az egyik távcsőről – miután gondosan elfordítottuk a Napról - levéve a napfóliát, azon keresztül is többen fényképeztek. Az érdeklődők folyamatosan jöttek, így majdnem 60-an élhették át velünk együtt az eseményt. A megyei napilap munkatársa online tudósította az olvasókat az átvonulásról.
A Vénusz - miután megtette a dolgát - hajszálpontosan az előre számított időpontban, 6:55-kor elhagyta a Nap korongját. Ezután elbúcsúztunk a hajnal óta velünk észlelőktől, majd hazatérve elfogyasztottunk a jól megérdemelt Vénusz-átvonulás reggelinket is :-)
Köszönjük, hogy velünk voltak az évszázad csillagászati eseményén, és továbbra is várunk mindenkit ingyenes távcsöves bemutatóinkra, és a Százszorszép Gyermekházban lévő szakkörünkre.

A bemutató készült képek itt tekinthetők meg


Ezen a reggelen minden a Vénuszról szólt!

A szegedi bemutatón közreműködtek a PACSI tagjai:
Vigh Lajos Paksról
Hofman József Szeged
Illés Tibor, Illésné Pál Erzsébet, Illés Réka Gabriella Szegedről

Műszerek:
SkyWatcher 90/900 + Baader fólia
SkyWatcher 90/900 + Herschel-prizma
Celestron 102/1350 MC + Baader fólia
Celestron C+ SC + Baader fólia