Partiscum Mobil Planetárium

Naprendszer-túra Szegeden

A Naprendszer-túrában szereplő bolygók és azok Naptól mért távolságai méretarányosak
Indulás: Móra Ferenc Múzeum - park
Érkezés: Partiscum Csillagda
Útvonal hossza: 5 km
Időtaram: gyalogosan 1,5-2 óra
                kerékpárral 40 perc
A túra útvonala gyalog és kerékpárral is bejárható.


FIGYELEM!!
A bolygó modellek még nincsenek az útvonalon kihelyezve, jelenleg az engedélyeztetési eljárás zajlik. A modellek elhelyezéséről a sajtón keresztül adunk tájékoztatást. Köszönjük türelmüket! Info: Illés Tibor +36 30 383-03-74A Partiscum Csillagászati Egyesület elkészítette azt a Szegedre méretezett Naprendszer-túra útvonalat, melyen nemcsak hogy megismerhetők – a fénysebesség többszörösével utazva – a Naptól a Neptunuszig és a Plútóig szűkebb kozmikus hazánk jellemzői és valós méretei, hanem a város látnivalói is az „űrutazók” elé tárulnak. 


Több külföldi egyetemi városban már régóta működnek hasonló modellek, ahol végigsétálva a valóságban is megérthetők a Naprendszer méretei, a gigantikus távolságok és a bolygók nagysága. Nemcsak az iskolai oktatásban használhatók a hasonló útvonalak, de egyben igazi turistacsalogató látványosságok is. A túra útvonal mentén – ahogy az anyagi források és a támogatók, valamint a városképi szabályozások lehetővé teszik – a PACSI szeretne kihelyezni a bolygók jellemzőit és méretarányos modelljét ábrázoló táblákat is.

Naprendszer útlevél és hangos kísérő

Hamarosan elkészül és az internetről letölthető lesz egy tájékoztató füzet – a Szegedi Naprendszer-túra útlevele –, melyben az égitestek jellemzői, fényképei mellett megtalálható lesz az útvonal mentén található szegedi nevezetességek leírása is. Szintén letölthető lesz az a hanganyag, melyet akár mobiltelefonról is hallgathatnak majd a túrázók.

Belvárostól a repülőtérig – Naptól a Plútóig

A Naprendszer-túrában szereplő bolygók és azok Naptól mért távolságai méretarányosan lettek lekicsinyítve. Az 5 km hosszú útvonalon érinthetjük az összes bolygót, hogy végül eljussunk a séta végén a Neptunuszhoz, illetve a Plútót is megtaláljuk. Az indulási pont – azaz a Naprendszer középpontja – a Móra Ferenc Múzeum előtti parkban található, ahol 110 cm-es Nap-modell lesz majd elhelyezve. A sorban következő égitestek – a 0,4 cm-es Merkúr, az 0,95 cm-es Vénusz, és az 1 cm-es Föld, valamint a félcentis Mars – még jól látható távolságban, a Tömörkény Gimnáziumig néhány perces sétával is végiglátogatható.
Innentől azonban már valóban nagy utat kell bejárnia a vándoroknak, hogy a 11,2 cm-es Jupitert az Aradi vértanúk terén elérjék, majd ezt követően a Szentháromság utcán haladva, a Nagykörút végén a 9,2 cm-es Szaturnusszal találkozhassanak. Ezt követően a Mátyás téri Ferences templomot érintve Alsóváros napsugaras házai között, a Bálint Sándor Emlékháznál érjük el a 3,7 cm-es Uránuszt, hogy tovább haladva, a Pick Szalámigyáron túl, Szeged déli határában, Kecskéstelepen, a Partiscum Csillagászat Egyesület csillagvizsgálójánál a 3,6 cm-es Neptunusszal érjen véget sétánk.
És aki még nem fáradt el kellőképpen a virtuálisan 4 km-es, a valóságban viszont 4,5 milliárd kilométeres úton, kisétálhat a Belvárostól közel 5 km-re található Szegedi Repülőtérre, ahol a Plútó törpebolygó 0,2 cm-es modellje lesz majd elhelyezve.
A túra végpontján – a Partiscum Csillagdában – megtudhatjuk, hogy a legközelebbi csillag modelljéhez, az Alpha Centauri-ig virtuálisan közel 32 ezer kilométert, galaxisunk középpontjáig pedig „alig” 207 millió kilométert kellene mennünk.
De szerencsénkre ez a szegedi Naprendszer-túra útvonala már gyalog és kerékpárral is bejárható.

Látnivalók a Naprendszerben és Szegeden

A Partiscum Csillagászati Egyesület a későbbiekben – pályázati forrásból és támogatók segítségével – az égitestek méretarányos makettjét szeretné elhelyezni az útvonalon, melyek bemutatják a bolygók arányait és jellemzőit, Naptól mért valós távolságukat. A túra végpontján – a Neptunusznál – a Partiscum Csillagdában előzetes bejelentést követően távcsöves bemutatásra, és csillagászati témájú előadásokra is lehetőség nyílik majd.
De emellett a „bolygóvándorok” Szeged nevezetességeit is megismerhetik. A Múzeum, Belvárosi híd, Hild kapu, Szerb-ortodox templom, Fogadalmi templom, Dóm tér, Aradi vértanúk tere, Hősök kapuja útvonalon eljuthatnak a Szentháromság utcán át a Ferences templomig és a felújított rendházig, majd az újonnan átadott Bálint Sándor emlékházhoz, érintik Pick Szalámigyárat, hogy elérkezzenek a Neptunusz helyét jelképező Partiscum Csillagdához, Kecskéstelepre. Az utat innen tovább folytatva a Belvárosban elhelyezett Naptól a Plútó már 4,7 km-re található, a Szegedi repülőtér kifutójánál.

A Naprendszer-túra méretei
Méretek, távolságok
Nap – 110 cm – 0 m
Merkúr – 0,4 cm – 46 m
Vénusz – 1 cm – 85 m
Föld – 1 cm – 118 m
Hold – 0,3 cm
Mars – 0,5 cm – 180 m
Jupiter – 11,4 cm – 615 m
Szaturnusz – 9,2 cm – 1128 m
Uránusz – 3,7 cm – 2268 m
Neptunusz – 3,6 cm – 3535 m
Plútó – 0,2 cm – 4673 m


Naprendszer túra Szegeden nagyobb térképen való megjelenítése