Partiscum Mobil Planetárium

Kívülről elkészült a csillagda - jöhet a belső szerelés

A hét végén és a hét elején minden nap – a kánikulai meleg ellenére – rendületlenül folyt a csillagda építése.A tetőszerkezetre felkerült a bitumenes hullámlemez, szegeléssel rögzítve. Ezt követte a külső burkolás, ami OSB lappal történt. Többféle vastagságú lap is létezik, azonban az erős vázszerkezet miatt elegendőnek találtam a 8mm-est, ráadásul ezzel könnyen lehet dolgozni, a fűrészgép is szépen viszi, ára is megfelelő – a 10mm-es épp 1000 Ft-tal drágább.
A vázszerkezetre a külső burkolatot 4x25-ös D fejű facsavarral, fakötésű alátéttel rögzítettem fel. Lényeges, hogy az akkus csavarhúzó erőssége megfelelőkép legyen beállítva, nehogy túlhúzzuk a csavarokat. Valóságos szabás-varrás folyt, az optimális és hulladékmentes OSB-lap felhasználás miatt. Összesen 11 darab 250x125cm-es lap lett felhasználva, melyekkel a csillagda teljes külső burkolása, valamint a műszerszoba elválasztófala és mennyezete is elkészült.
A következő napok tervei között szerepel (remélem, a Pünkösdi hosszú hétvégén lesz mindenre idő):
  • külső festés (időjárásálló bevonat)
  • ajtó elkészítése, szintén OSB lapból, fa vázszerkezetre
  • műszerszoba ablak méretezése, elkészítése
  • tetőmozgató sín és kerekek felszerelése
  • a tető oldalsó esőszigetelése
  • a távcsőoszlop elkészítése és beszerelése
Ha ezekkel elkészültem, a belső szerelési munkák – energiaellátás, padló, távcső felszerelése – következnek, de már az időjárástól nem zavartatva, hiszen a legutóbbi zivatarban is jól vizsgázott a csillagda tetőszerkezete.
A sín és a kerekek felszerelése után gyakorlatilag már béta üzemmódban használható is a csillagda. Azonban még rengeteg munka van a belső térben. Gondolva a téli hidegre, és a nyári hőségre a tetőszerkezet alulról járulékos hőtükrös szigetelést kap majd, a műszerszoba is hőszigetelt lesz, ahová fűtést és szellőzést is be kell majd szerelni.