Partiscum Mobil Planetárium

Áll az állvány a csillagdában

Ismét sikerült egy komoly előrelépést tenni a Partiscum Csillagdában. A hétvégén sikeresen elkészült a mechanikát tartó állvány, ami be is lett szerelve az épületbe. A szükséges beállítás és a vízszintezés után rozsdaátalakító szerrel lett kezelve, majd az alapozó festék száradása után fekete Supralux magasfényű zománccal lett festve.
Még hátra van a rezgéscsökkentő rendszer felszerelése, valamint egy galéria megépítése, azonban már „béta” üzemmódban már működőképes a csillagda.
Felépítés

A HEQ5-Pro mechanikát a csillagda tetőszerkezetéig, 230 cm magasságig kellett kiemelni, így szükségessé vált egy teljesen új tartószerkezet elkészítése. Az alapozásnál egy méter mélységig rögzített 4db menetes szárra lett rácsavarozva egy fűtésszerelésben használatos, nagyméretű acél zárókarmantyú. Ennek a közepére lett hegesztve 160cm-es hosszban egy NA108-as acélcső, melyre NA108-as fűtésszerelési karmantyú került, szintén hegesztéssel rögzítve. A szükséges vízszintezési beállítást egy másik NA108-as karmantyú végzi, melyet 4db M14-es menetes szárral és csavarok segítségével lehet emelni, süllyeszteni, illetve  ami nagyon fontos – vízszintbe állítani. Ennek a belsejébe egy gyűrű lett esztergálva, aminek a belső mérete megegyezik a HEQ5-Pro mechanika alapzatának méretével. Szintén erre kerül fel a pólusraállást segítő állítócsavarok tőcsavarja is.
Ezzel a módszerrel egy későbbi mechanika csere esetén csak a felső karimát kell újragyártani, így gyakorlatilag bármilyen mechanika felszerelhető az állványra. Az M14-es csavarok segítségével pedig majdnem 20cm-es függőleges állítási lehetőség biztosított, ami nagyobb távcső felszerelését is lehetővé teszi, hiszen a tetőnek nem szabad mozgatáskor beleütköznie a tubusba. Ehhez persze egy adott állásba kell tekerni a mechanikát, mely a normál helyzetbe akkor kerül, amikor a tető teljesen kinyílt.

További munkálatok

A „béta” üzemmódban letesztelt szerkezet a festés után másodlagos merevítéssel lesz ellátva, ami arra hivatott, hogy a rendszer rezgésének lecsengését minimálisra rövidítse le. Ennek érdekében a 160cm-es cső betonnal lesz kiöntve, illetve alsó harmadánál lesznek elhelyezve a merevítők.
Mivel elég magasra kerülnek majd a tubusok, szükséges lesz – a kényelmes betekintés miatt – egy galéria elkészítése is, mely egy méter magasságú lesz. A galéria aljában tárolórekeszek lesznek, amiben az akkumulátorok, a szünetmentes tápegységek és sok más, az amatőrcsillagász számára fontos „kincs” is elhelyezhető. Innen vezethet majd egy lépcső a csillagda melletti épület tetejére, ahol szabadtéri terasz lesz – de ez még a távoli jövő.
A galériáról már nemcsak a 254/2500-as Meade Cassegrain, illetve refraktorok használhatók, de akár egy Newton rendszerű távcső okulárkihuzata is elérhetővé válik. A csillagdában így maximum kétméteres tubushosszúságú távcső használható. Hasonló galéria van Vigh Lajos paksi Draco Csillagdájában is (Meteor 2011/4).

Az állvány