Partiscum Mobil Planetárium

Partiscum Csillagászati Szakkör

Csillagászati szakkör indul a Somogyi-könyvtárban
A Dóm téren megrendezett nagysikerű Csillagászat Napja után sem maradnak programok nélkül a szegediek. Az SZTE Kertész utcai Csillagvizsgálója mellett már a Somogyi-könyvtárban (Dóm tér) is várják a téma iránt érdeklődőket.

Elsőként 2011. május 12-én, 16.30-tól a könyvtár 1. emeleti Zeneszobájában ingyenes szakköri foglalkozást indít a Partiscum Csillagászati Közhasznú Egyesület, ahol minden korosztály számára lehetőség nyílik egy-egy téma mélyebb feldolgozására, a csillagászati ismeretek megalapozására, bővítésére. A kéthetente megrendezésre kerülő szakkörben elsőként a Hold lesz a téma, amiről képeket, megfigyelési segédeszközöket, útmutatókat, filmbejátszásokat tekinthetnek meg az érdeklődők, megismerhetik a Hold kialakulását, történetét és kutatását, és néhány, az égitestről szóló könyvet is bemutatnak majd.
Aki pedig mindezt távcsövön keresztül is meg szeretné szemlélni, minden pénteken 19-22 óra között várják az SZTE Kertész utcai Csillagvizsgálójában.


A Hold, mint égi kísérőnk

A Hold átmérője negyede, térfogata 1/49-ede, tömege viszont csak 1/81-ed része a Földének, miközben a Naprendszerben az 5. legnagyobb hold, a kőzetbolygók esetében pedig egyedülállóan nagy kísérőről van szó, így az anyabolygójához képest a legnagyobb kísérő égitest.
A Holdnak gyakorlatilag nincsen légköre, felszínének hőmérséklete pedig +130°C és -160°C között váltakozik. Miközben a Nap körül mozognak, a Föld és a Hold kering a közös tömegközéppontjuk körül, ami a Föld felszíne alatt van. A Hold kötött keringést végez, a tengelyforgási és a keringési idő megegyezik, ezért mindig ugyanazt az oldalát mutatja felénk.
A Föld körüli keringési ideje 27,32 nap, a fázisváltozás (teliholdtól teliholdig) periódusa pedig 29,53 nap. A főbb holdfázisok: újhold, első negyed, telihold, utolsó negyed. Az, hogy melyik napszakban látszik a Hold, a fázissal is kapcsolatos. A Hold árnyékban lévő részét is időnként látni lehet – hamuszürke fény –, mivel a Földről ráeső fény kis része onnan visszaverődik.

Partiscum Csillagászati Szakkör

Kéthetente a Somogyi-könyvtár 1. emeleti Zeneszobájában megrendezésre kerülő szakkörök az iskolai év végéig ingyenes látogathatók. Időpontok: május 12. csütörtök, május 25. szerda, június 9. csütörtök, 16 óra 30 perctől. Június 1-én pedig a földszinti előadóban egy nagyobb előadásra várják majd az érdeklődőket.

További információk elérhetőségeinken kérhetők.