Partiscum Mobil Planetárium

A Csillagászat Napja - Szeged 2011

Galilei-élmény a Dóm téren
A szegedi Dóm téren a Csillagászat Napja alkalmából megrendezett „járdacsillagászaton” több mint húsz távcsővel mutatta be az égbolt látványosságait az érdeklődőknek a Magyar Csillagászati Egyesület (link: http://mcse.hu ) Szegedi Helyi csoportja és a Partiscum Csillagászati Egyesület (link: http://partiscum.hu ). A bemutatón az este folyamán közel 4000 látogatót regisztráltak, akik a napfoltokat biztonságos szűrökön keresztül is megnézhették. Az este folyamán igazi slágernek számított a Hold kráter borította felszíne, és a gyűrűs Szaturnusz csodálatos látványa.

Ezen a napon az ország több városában egyszerre rendeztek a szegedihez hasonló bemutatókat, hogy megismertessék a látogatókkal csillagos égbolt szépségét. Míg a Dömötör torony lábánál lévő központi sátorban előadások, műszerbemutatások zajlottak, addig a téren felállított távcsövek mögött hosszú sorokban álltak az érdeklődők. Az SZTE csillagász hallgatói és a PACSI amatőrcsillagászai fáradtság nélkül állták a feléjük záporozó kérdéseket, melyeket a Naprendszerről, a Holdról, és a csillagok világáról tettek fel nekik.

„Hűha…” és „Aztaaa…”
Fiatalok, idősek, egész családok érkeztek, szinte minden korosztály eljött, hogy ezen az estén a Fogadalmi templom tornyai előtt saját szemével nézhessen bele a távcsövekbe. A szabad szemmel is látható Hold az okulárokon keresztül varázslatos, kráter szaggatta felszínét mutatta, a Napon pedig a foltok ragadták meg a figyelmes szemlélőt. Az est leszálltával sem szűnt meg a látogatók áradata, így egy-egy pillantásért akár fél órát is türelmesen vártak, hogy saját szemükkel láthassák a Naprendszer talán legszebb bolygóját, a gyűrűs Szaturnuszt.
A távcsövek mellől gyakran hangzott fel a „hűha…” és az „aztaaa…” kiáltás, hiszen sokan csak most pillantottak bele először igazi, az égboltra fordított távcsőbe. A csillagok és a bolygók valamint az űrkutatás világáról szóló élvezetes előadások az SZTE csillagász hallgatóit dicsérték, akik folyamatosan, közérthető stílusban segítettek eligazodni ebben a varázslatos világban.

A valóság élménye

„A Fekete Házban egy hónapon keresztül fotókon lehetett látni a csillagos eget” – mondta el portálunknak Garami Ádám György, a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi csoportjának vezetője. „Itt azonban mindenki a saját szemével meggyőződhetett arról, hogy a Napon valóban vannak foltok, a Holdat kráterek borítják és a Szaturnusznak tényleg van gyűrűje.”
A múzeumi kiállítást egy hónap alatt több mint négyezren tekintették meg, és ennek köszönhetően ezen az estén szinte ugyanennyien jöttek el Dóm térre, hogy belenézzenek egy-egy távcsőbe, még a közeli SZOTE Klubba induló fiatalok is meg-megálltak, hogy részesei legyenek a látványnak.

A Galilei-élmény
Több mint négyszáz esztendeje, hogy Galileo Galilei az égbolt felé fordította az akkoriban vadonatúj eszköznek számító távcsövet. Csodálatos dolgokat látott, olyan dolgokat, amelyek alapjaiban rengették meg a már repedező földközéppontú világképet.
A Galilei-élmény átélése és átadása volt Kulin György csillagász (1905-1989) egyik legfontosabb üzenete, és ezt a 400 évvel ezelőtt született élményt próbálták szegedi csillagász hallgatók és lelkes amatőrcsillagászok tovább adni, akik ezen a szombati estén derekasan állták a látogatók rohamát.
„Az amatőrcsillagász saját kedvteléséből kémleli az eget, az eszközöket is maga vásárolja” – mondta Illés Tibor, a szegedi Partiscum Csillagászati Közhasznú Egyesület elnöke. „Sajnos ehhez a hobbihoz kétfajta idő kell: jó, és szabad. Sokszor azonban ez a kettő nem mindig találkozik egymással. Szerencsénkre ezen az estén az égiek igazán kegyesek voltak hozzánk, és szinte zavartalanul tudtuk bemutatni a látnivalókat. Mindig örömmel veszünk részt ilyen rendezvényeken, hiszen ezt az élményt jó megosztani másokkal is.”
Galilei a Hold megfigyelése során kiemelkedéseket azonosított kísérőnkön, sőt árnyékuk alapján azok magasságára is becslést végzett. Rámutatott, hogy a Hold nem sima gömb, mint ahogy Arisztotelész tartotta, hanem egyenetlen felszínű égitest. Erről, és még sok részletről – kráterekről, hegyvonulatokról – a saját szemükkel is meggyőződhettek a szegediek. A kisebb-nagyobb távcsövekbe pillantva akár az Apolló űrhajósai helyébe is képzelhették magukat, akik több mint 40 éve a Hold felfedezésére indultak.

Múzeumok és Kutatók Éjszakája a csillagászokkal
Hasonló bemutatókat idén júniusban, a Múzeumok Éjszakáján, valamint szeptember végén a Kutatók Éjszakája rendezvényein láthatunk majd. De addig sem maradunk Szegeden csillagászat nélkül, hiszen az SZTE Kertész utcai Csillagvizsgálójába minden pénteken 19-22 óra között várják a látogatókat. A Partiscum Csillagászati Egyesület pedig a Somogyi-könyvtárban kéthetente tart szakköri foglalkozásokat és előadásokat, melyre minden korosztályt szeretettel várnak. A rendezvényekről az interneten és a sajtóból kaphatnak bővebb információkat.

A szegedi eseményen készült képek

RTLKlub HíradóA Délmagyarország "élmény"-beszámolója és képei

Sakkoznak, vagy kártyáznak az űrhajósok?

Szeged – Kína eljuthat a Marsra, a Nap felrobbanását pedig csak 8 perc késéssel érzékeljük. Aki szombaton kilátogatott a Dóm térre, némi túlzással Neil Alden Armstrong nyomait is felfedezhette a Holdon.

Olvassa tovább...A Csillagászat Napján közreműködtek:
MCSE Szegedi Helyi csoportja
Garami Ádám György - csoportvezető
Kovács Fanni
Sánta Gábor
Csányi István
Vesselényi Tibor
Heiligermann Zsófia
Miltner Tímea
Bonyák János
Barna Barnabás
Bódi Attila
Papp Dávid
Nagy Andrea
Kun Emma
Szalai Tamás
Erdei Elvira
Erdélyhegyi László
Szűcs László

Partiscum Csillagászati Egyesület
Illés Tibor - elnök
Vigh Lajos (Paks)
Sári Gábor
Somogyi Béla (Nyíregyháza)
Illésné Pál Erzsébet
Illés Réka Gabriella
Bodola Miklós

A bemutatón használt távcsövek (MCSE SZHCS)
102/500 Sky-Watcher refraktor+AZ4
200/1000 Sky-Watcher Newton+EQ5
254/1200 Sky-Watcher Dobson
70/700 Sky-Watcher refraktor+AZ1(2?)
70/500 Sky-Watcher refraktor fotóállványon
114/500 Sky-Watcher Newton+AZ-GOTO
20x90 óriásbinokulár fotóállványon
63/840 Zeiss Telementor óragépes ekvatoriális mechanikán+Herschel prizma

A bemutatón használt távcsövek (PACSI)
Celestron C6 150/1500 SC + HEQ5-GoTo
Celestron C8 200/2000 SC + HEQ5-GoTo
Sky-Watcher 90/900 refraktor + EQ2
Celestron 102/1350 MC + félvillás GoTo
Sky-Watcher 70/500 + AZ1
Orosz 40/500 refraktor kézben
40/500 "Jack Sparrow" replika tengerészeti látcső kézben
Astromedia papír-Kepler kézben
SW 6x30 keresőtávcső kézben
50-es binoklik kézben 2db

Híradások a szegedi rendezvényről