Partiscum Mobil Planetárium

Partiscum Csillagvizsgáló tervei

Elérkezettnek láttam az időt arra, hogy nekem is legyen saját, állandó felállítást biztosító csillagvizsgálóm.

Az okok
  1. Sikerült olyan műszerezettségre szert tenni, amivel viszonylag komolyabb észlelést is végezhetek.
  2. A HEQ5 + GoTo mechanika és a távcsövek technika kipakolása, beállítása, illetve az észlelés után elrakása nagyon sok időt vesz már igénybe.
  3. A szeszélyes időjárás miatt sok esetben mire megtörténik a beállítás, az észlelési viszonyok elromlanak.
  4. Fotós, és ccd-s képrögzítés miatt elengedhetetlen a megfelelő pontos beállítás és a számítástechnikai háttér állandó felállítása
A tervezés

A terület kiválasztása után sok-sok amatőr oldalt átnézve bukkantam rá azokra a tervekre, melyeket megpróbálok majd adaptálni a helyi viszonyokra. Az égbolt K-D-DNY irányban 25-30 fokos magasságtól látható, NY irányban 45 foktól, É irányban 60 foktól, ÉK irányban 45 foktól végezhető észlelés. Viszonylag fényszennyezésmentes, kertvárosi terület, Szeged város fényei ÉK-i irányban zavarnak élénkebben. Az utcai világítás épületek takarják, illetve a kihelyezett új lámpák már szinte csak lefelé világítanak, köszönhetően az áramszolgáltató EDF DÉMÁSZ-nak :-)
A hely kiválasztásánál mérvadók voltak a lehetőségek, az energiaellátás és a számítástechnikai hálózat kialakítása, a zavaró fényektől mentes környezet, illetve a borospince közelsége :-)
A csillagvizsgáló elhelyezkedése

Partiscum Csillagvizsgáló nagyobb térképen való megjelenítése

A jelenlegi állapot


Konstrukció

A csillagvizsgáló épülete faszerkezetű 4*3m-es, letolható tetős konstrukció lesz, külön észlelőszobácskával. A fa rácsszerkezet OSB lap burkolást fog kapni, külső-belső védelemmel festve, a tető 15 fokos lejtéssel, ÉNY irányban lesz letolható. Az észlelőszoba és a műszertér között 40*60cm-es hőszigetelt ablak lesz beépítve.

Műszerezettség

Állandó felállítással egy HEQ5+GoTo mechanikára lesz felszerelve egy Celestron C6 Schmidt-Cassegrain tubus. Mellete kap majd helyet egy SkyWatcher 90/910-es refraktor és egy SkyWatcher 70/500-as refraktor, mint vezetőtávcső. Felszerelésre kerül majd egy Raynox 800mm-es 8-as fényerejű teleobjektív, egy Aubell 400mm-es, 6,3-as teleobjektív. Fiahordó szerelésben pedig több normál, tele és halszemobjektívvel készülnek majd képek. Az épület kiegészül egy már meglévő meteorológiai állomással, mely automata üzemmódban méri az adatokat, illetve egy égboltkamerával is fel lesz majd szerelve.
A Coronado PST naptávcső is helyt kap majd az épületben.
A képrögzítésre Canon 350D, és 40D fényképezőgépek, és hosszú expozícióra átalakított Philips ToUcam kamera fogja végezni. A vezetés Meade LPI kamera és külön számítógép biztosítja. A mechanika vezérlése saját vezérlőről, illetve PC-ről fog történni.
Az egyes feladatokat külön számítógépek és laptopok végzik, állandó intranet és internet kapcsolattal. A képfeldolgozást már a helyi hálózatra csatlakoztatott nagyteljesítményű gépeken történik.
A mechanika ideiglenes helye SkyWatcher tubusokkal

A tervek

Az alábbi tervek lesznek a helyi viszonyokra átalakítva